23948sdkhjf

Nippon Gases satsar på en ny luftgasfabrik

Nippon Gases säkrar framtida gasleveranser genom att investera 200 miljoner norska kronor i en helt ny luftgasfabrik i Verran kommun som ligger cirka 100 km norr om Trondheim.

Satsningen under 2020 är viktig för att tillgodose leveranser för kunder inom tillväxtområden som fiskuppfödning, processindustri och verksamheter off-shore från Mitt-Norge och norröver samt för svenska kunder i Jämtlandsregionen.

– I en stadigt växande marknad ser vi investeringen av en ny luftgasfabrik som nödvändig för att täcka efterfrågan av flytande oxygen och nitrogen i området. Spadtaget tas redan under våren 2019 och vi förväntar oss att den första fyllda tankbilen lämnar fabriken under andra halvåret 2020, säger Lars Borgli, vd på Nippon Gases Norge, enligt ett pressmeddelande.

Luftgasfabriken kommer att sysselsätta två anställda och indirekt fem-tio personer kopplade till gastransporter och underhåll.

Flera viktiga saker bidrog till valet av placeringen; underlättande av etableringen och ett särskilt gott tillmötesgående från den lokala näringslivsavdelningen i kommunen, byggklar tomt, tillgång till vatten för industribruk, vägförbindelser, kaj på industriområdet samt nödvändig strömtillgång från el-leverantören NTE.

– Nippon Gases etablering av en fabrik i Malm visar att det genom en tydlig politisk prioritering och ett aktivt näringslivsarbete är möjligt att locka till sig stora och seriösa aktörer. Kommunen har all anledning att tro på Nippon Gases etablering i Malm och dess positiva bidrag till chanserna för uppstart av andra industriprojekt som det för närvarande arbetas med, säger Anders Lindstrøm, ordförande i Verran kommun.

– Det är stora volymer gas som ska transporteras till utspridda kunder i de nordligaste delarna av Norge samt delar av Nord-Sverige och det passar vårt mål på Nippon Gases att komma närmare våra kunder och marknaden generellt, säger Terje Wold, teknikchef på Nippon Gases i Norge.

– Vi ska även fokusera på miljöpåverkan under hela byggprocessen. Placeringen i industriparken låter oss dessutom angöra produktionsanläggningen med båt. Med endast 200 meter mellan hamnen och vår anläggning öppnar det upp för en väsentlig reduktion av vägtransporter, säger Terje Wold.

Nippon Gases Sverige är en tillverkare och distributör av industri- och livsmedelsgaser, medicinska gaser samt torr-is. Företaget erbjuder även installationer och underhåll av gasrelaterad utrustning.

Deras ursprung kommer från en industrigashistoria med över hundra års erfarenhet via Hydro, Yara, Praxair och nu till Nippon Gases.

I Skandinavien har de flera luftgasfabriker, fyllningsstationer, försäljningskontor och torrisfabriker samt ett stort antal medarbetare. Företaget säkrar lokal närvaro genom ett omfattande distributionsnät med över 170 strategiskt utplacerade återförsäljare.

Nippon Gases är en del av Taiyo Nippon Sanso Corporation (TNSC) som i sin tur ingår i Mitsubishi-koncernen. TNSC är ett globalt industrigasföretag och är en av de största industrigasleverantörerna i världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079