23948sdkhjf

Plasma ska minska utsläppen

Vattenfall och Cementa tar nu nästa steg för att minska koldioxidutsläppen från Cementindustrin. De har nu avslutat förstudieen i projektet CemZero och den visar att det finns tekniska grundförutsättningar för en elektrifierad cementtillverkning. Studien ger klartecken till att undersöka hur en pilotanläggning kan byggas. Detta ska studeras under 2019. I en sådan testas plasma-tekniken för att minska tekniska risker och ge viktig information inför en uppskalning och implementation. 

Målsättningen med CemZero är en elektrifierad cementtillverkning försörjd med el från ett fossilfritt svenskt energisystem. 

Förstudien har undersökt olika tekniker för uppvärmning i cementprocessen där fossilfri el används som energikälla istället för konventionella bränslen.
– För att nå radikala utsläppsminskningar krävs tekniksprång. CemZero öppnar upp en intressant väg som vi ser fram emot att ta vidare, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Studien drar följande huvudslutsatser:
• Elektrifiering av uppvärmningen i cementprocessen ser ut att vara tekniskt möjlig. Det har bland annat visat sig fungera att producera en viss mängd cementklinker helt och hållet med hjälp av plasmateknik. Denna möjlighet behöver verifieras genom test i större skala.
• En elektrifierad lösning för cement är konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ för att nå radikala utsläppsminskningar. Studien visar på en ungefärlig fördubbling av produktionskostnaden för cementen men innebär i slutänden endast en kostnadsökning på ett par procent av den färdiga byggnaden eller infrastrukturen.
• Simuleringar har indikerat att en eventuell framtida elektrifiering av Cementas fabrik på Gotland skulle fungera väl tillsammans med planerad utbyggnad av vindkraft på Gotland, dels genom förbättrad energibalans men också genom minskande av det maximala effektöverskottet som vindkraften annars skulle ge upphov till.

Elektrifierad cementtillverkning i full skala skulle innebära att Cementa tar bort behovet av bränslen samtidigt som behovet av el blir väsentligt större. Elektrifieringen underlättar också möjligheten att fånga in de processutsläpp av koldioxid som uppstår vid produktionen vilket samtidigt ställer krav på en lösning för att lagra eller använda koldioxiden, så kallad CCS eller CCU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125