23948sdkhjf

Nu har återvunna pyrolysoljan blivit nya råvaror

Scandinavian Enviro Systems (Enviro) återvunna pyroloysolja har av finska Neste framgånsrikt processats till råvara för tillverkning av mer hållbara plaster och kemikalier.

Bearbetningen utfördes vid Nestes raffinaderi i Borgå, Finland. Pyrolysoljan hade levererats från Enviros anläggning i Åsensbruk där Enviro utvinner råvaror som olja och kimrök ur uttjänta fordonsdäck med hjälp av sin egenutvecklade och patenterade återvinningsteknologi. Neste har tidigare framgångsrikt framställt råvara för plast och kemikalier av flytande plastavfall.

– Nestes test visar på ytterligare potential för våra återvunna värdefulla råvaror utöver den som dagens kunder redan identifierat. En mer hållbar framställning av plaster och kemikalier är betydelsefull för den nödvändiga hållbarhetsomställning som världen står inför så Nestes test är mycket intressant och lovande, säger Fredrik Emilson, vd för Scandinavian Enviro Systems, i en kommentar.

Sedan i mitten av februari 2024 pågår bygget av den första fullskaliga anläggningen för återvinning av uttjänta däck baserad på Enviros patenterade pyrolysmetod. Anläggningen byggs i Uddevalla i Västsverige och ägs av det joint venture-bolag som Enviro bildat tillsammans med Antin Infrastructure Partners och med stöd av Michelin. Anläggningen i Uddevalla beräknas vara fullt driftsatt under 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.09