23948sdkhjf

Lägga grafen på pappret

Energilagringsbolaget SaltX Technology har klarat av den första milstolpen i det strategiska utvecklingsprojektet tillsammans med Ahlstrom-Munksjö. På sex månader har bolagen tillsammans med grafentillverkaren 2D lyckats ta fram en industriell tillverkningsmetod för att bestryka grafen på papper och integrera det med SaltX patenterade nano-coatade salt för sin storskaliga energilagringslösning. Nu inleds körningar i Ahlstrom-Munksjös pilotproduktionslinje.

Detta strategiska samarbetsprojekt startade i mars 2018. Syftet är att väsenligt kunna sänka tillverkningskostnaden primärt för SaltX storskaliga energilagringlösning men även för de andra applikationerna.

– I ett första steg har vi nu tillsammans med Ahlstrom-Munksjö visat att tillverkningen fungerar industriellt. Vi är imponerade av Ahlstrom-Munksjös innovationsförmåga och kreativitet att hitta skalbara och industriella produktionsmetoder för vårt energilagringsmaterial, och ser fram emot att ta nästa steg mot produktion i större skala, säger Karl Bohman, VD för SaltX Technology.

Projektet är ett av våra många pågående forsknings- och utvecklingsprojekt med målet att säkerställa vår framtida förmåga att erbjuda våra kunder avancerade, specialtillverkade fibermaterial. Vi har nu funnit och bevisat ett industriellt gångbart koncept för denna applikation genom att använda vårt kunnande och anpassa våra befintliga produktionsmetoder. Det finns fortfarande några steg tills vi når fullskalig produktion, men det var ett första viktigt steg. För oss är detta en spännande möjlighet att utveckla det vi kan göra med fibrer för såväl våra kunder som slutanvändarna inom energisektorn, säger Anna Bergquist, affärsenhetschef för isoleringspapper vid Ahlstrom-Munksjö.

SaltX meddelade i slutet av förra året att man inlett ett strategiskt samarbete med en ledande grafentillverkare - 2D fab. Bolaget är ett av Europas få tillverkare av grafen som har kunskap och kapacitet att tillverka grafen i industriell skala på ett kostnadseffektivt sätt.

Jag har lång erfarenhet från pappersindustrin från SCA, och när jag hörde om Göran Bolins uppfinning att bestryka grafen på papper förstod jag direkt att lösningen har stor potential. Vi ska bli en ledande leverantör på grafenområdet och kommer under nästa år att väsentligt öka vår tillverkningskapacitet, säger Sven Forsberg, 2D fabs VD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453