23948sdkhjf

Vd slutar och bolaget får pengar från EU

Styrelsen för Acosense och bolagets vd Per Hellman har kommit överens om att han avslutar sitt uppdrag som vd. Styrelsen kommer att inleda arbetet med att rekrytera en efterträdare. Fram till dess att det är klart kommer styrelsens ordförande Ingvar Andersson arbeta operativt med bolaget, och styrelseledamoten Peter Eriksson kommer att vara VD.

Men det händer mer på Acosense. Nu har de ska de få bidrag från Europeiska kommissionen för sin kommersialiseringsstrategi. Det är genom programmet Horizon 2020 SME Instrument som kommissionen väljer att stötta bolaget.

Acosense tillverkar instrument som analyserar vätskors egenskaper i rör med hjälp av ljud. Instrumenten mäter kontinuerligt, i realtid och installeras helt ingreppsfritt. IoT-tekniken kan analysera flera egenskaper samtidigt och funkar även vätskor som är opaka, frätande, slitande, trögflytande och/eller ger beläggningar. 

Bidraget som bolaget nu får är fas 1 av Horizon 2020 och uppgår till €50 000 (drygt 500 000 kr), helt utan motfinansieringskrav. Syftet med fas 1 är att vidare underbygga den kommersiella potentialen och att optimera strategin. Efter fas 1 är målet att söka fas 2-anslaget för själva genomförandet. Där är maxbeloppet för bidrag €2 500 000 (kanppt 26 miljoner kronor).

− Att som ett av få bolag bli utvalda till Horizon 2020 är en bekräftelse på att Acosense teknik är i absolut framkant samt att behov och funktion verifierats hos kund. Det betyder också att kommissionen tror på vår kommersialiseringsstrategi och är villiga att stötta den, säger Karl Nilsson, sälj och marknadsansvarig på Acosense.

Andra nyheter från bolaget den senaste tiden är att de under vintern kommer att installera sitt första instrument i Metsä Boards anläggning i Husum för analys av torrhalt och viskositet på bestrykningssmet. Målet är att få kontinuerlig kontroll på bestrykningssmetens egenskaper vilket ska leda till högre och jämnare kvalité på den bestrukna kartongen. Husum är Metsä Boards enda bruk i Sverige och är ett integrerat kartong- och massabruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094