23948sdkhjf

Satsar på tillverkning av förnybart flygbränsle och bensin

Colabitoil Sweden har tecknat ett exklusivt avtal med Organofuel Sweden om global licensiering för produktion och försäljning av förnybart flygbränsle och förnybar bensin. Det innebär att bolaget nu kommer att satsa på att bygga en pilotanläggning för katalytisk reformering av etanol.

– De globala behoven av förnybara drivmedel är mycket stort. I synnerhet med de mål som reduktionsplikt i Sverige och Europa innefattar. Fördelen med tekniken är att tillgången till råvaror är obegränsad. Vi tar därför direkt steget från Organofuels validerade teknik i laboratorium till uppförandet av en pilotanläggning och genomförande av tester under 2019, säger Jan Nordlöf, VD Colabitoil.

Tekniken är en beprövad katalytisk reformering av etanol. Råvaran är förnybar och består av enkla alkoholer. Den patentsökta processen bygger på kemisk katalys som arbetar i låga tryck och låga temperaturer. Båda drivmedlen har utmärkt prestanda med högt energiinnehåll och en grumlingstemperatur på -70 grader. Den förnybara bensinen kan ersätta den fossila utan modifieringar av motorer med bibehållen effekt.

Colabitoil har sedan tidigare påbörjat miljötillståndsprocessen för uppförande av produktionsanläggning i Norrsundet. Befintlig infrastruktur med järnväg, hamn och närhet till E4 gör Norrsundet till en strategisk och naturlig placering.

Avtalet är exklusivt 50 år och omfattar produktion av förnybart flygbränsle och bensin på Organofuels internationellt patentsökta teknik. Avtalet innefattar också rättigheter att på licens upplåta till andra bioraffinaderier att producera drivmedlen. Avtalet är av stor betydelse för Colabitoils framtida utveckling.

– Valet stod mellan flera aktörer, men det slutgiltiga valet föll på ett strategiskt och långsiktigt samarbete med Colabitoil. Tillsammans är vi övertygade om att vi kommer att kunna tillgodose marknaden med förnybara produkter och möta framtidens globala behov, säger Italo Sanhueza, VD på Organofuel Sweden AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109