23948sdkhjf

Biobaserat lignin alternativ till oljebaserade material

Lanseringen av Lineo beskrivs av Stora Enso som ett viktigt steg på vägen mot att byta ut fossilbaserade material till förnybara lösningar.

Lineo baseras på lignin och riktar sig mot företag som söker mer hållbara och biobaserade alternativ. Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd och utgör 20–30 procent av virkets sammansättning.

Trots detta har det huvudsakligen kasserats av massa- och pappersindustrin. Stora Enso har insett råmaterialets potential och mångsidighet, och att det kan användas inom många olika områden där idag fossilbaserade material används.

Från sulfatprocessen av barrvedsmassa omvandlar Stora Enso lignin, ett brunfärgat pulver, till ligninolja. Slutprodukten Lineo har en hög torrsubstans, utmärkt dispergeringsförmåga och kan lagras under lång tid. Reaktivitet och renhet är hög och bibehålls och olika nivåer av torrhet.

Lignin kan ersätta oljebaserade fenolmaterial som används i hartser för plywood, OSB-skivor, fanerlaminatträ, papperslaminering och isoleringsmaterial.
– Vi är stolta över att kunna lansera Lineo efter att ha ökat vårt fokus på lignin under de senaste åren. Lignin är ett giftfritt råmaterial med spårbart ursprung och en stabil kostnadsstruktur, säger Markus Mannström, divisionschef på Biomaterials, Stora Enso.
Han menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon.

Stora Enso har sedan 2015 framställt lignin i industriell skala vid Sunila-bruket i Finland. Bruket har en kapacitet på 50.000 ton per år, vilket gör företaget till världens största producent av lignin. Lineo säljs redan som ersättning för fenol.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.077