23948sdkhjf

Näringsministern: "Skogsindustrin har aldrig varit viktigare för vår ekonomi än i dag"

Skogsindustrins betydelse för svensk ekonomi och innovation lyftes under invigningen av Biobase i Piteå.
Under invigningen av Biobase, en del av regeringens samverkansprogram kring cirkulär och biobaserad ekonomi, pratade bland andra Mikael Damberg och Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, om skogen, dess betydelse för såväl ekonomin som en plattform för innovation.

Enligt talarna sysselsätter skogsnäringen i dag över 700 000 personer och är exportindustrin med störst exportnetto, och Mikael Damberg påpekar att skogen de facto är Sveriges gröna guld.

– Skogsnäringen är väldigt viktigt för Sverige. Jag skulle kunna sträcka mig så långt som att säga att skogsindustri aldrig varit viktigare för vår ekonomi i dag. Särskilt som regeringens satt som mål att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. I den förändringen behöver vi skogen. Det är vårt gröna guld, sa Mikael Damberg, enligt ett pressmeddelande från Piteå science park.

Enligt Elisabeth Backteman finns det utmaningar internationellt då synen på skogsbruk varierar, hon säger att Sverige tillsammans med Finland skiljer sig i synen på skogsbruket jämfört med andra länder, och att det är någonting man kan ta vara på.

– Sverige och Finland skiljer från resten av Europa i relationen till sitt skogsbruk, men det finns mycket vi kan göra tillsammans. Vi får samtidigt påminna oss om att Sverige och Finland har en tredjedel av all skog inom EU. Det skulle kunna göras mer känt, säger hon i pressmeddelandet.

Gammal industri i ny tappning
Närings- och innovationsministern framhäver även skogens roll som basen för framtida produkter.

– Det är intressant att se en traditionell, gammal industri, förändras i en av den kanske viktigaste övergången i dag, kampen mot klimatförändringarna och förse marknaden med nya produkter, säger Mikael Damberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064