23948sdkhjf

Ryssland stänger kranen – ingen mer gas till Finland

Den ryska energijätten Gazprom har meddelat det statliga finländska gasbolaget Gasum att gasflödet till Finland kommer stoppas på lördag.  

I ett pressmeddelande skriver Gasum att bolaget från och med lördag morgon och över sommaren kommer leverera gas till sina kunder från andra källor genom pipelinen Balticconnector.

Anledningen till att Ryssland stryper gastillförseln är att Finland, liksom Polen och Bulgarien, vägrar att betala för den ryska gasen i rubel.

-Det är mycket beklagligt att naturgasleveranserna enligt vårt leveransavtal nu kommer att stoppas. Vi har dock noggrant förberett oss för denna situation och förutsatt att det inte kommer bli några störningar i gasöverföringsnätet kommer vi kunna förse alla våra kunder med gas under de kommande månaderna, säger Mika Wiljanen, vd på Gasum, i pressmeddelandet.

I dag utgör gas ungefär fem procent av Finlands totala energikonsumtion, däremot levereras 90 procent av gasen från Ryssland.  

Svt:s utrikesrepporter Liselott Lindström säger i ett inslag att bagerier och skogsindustrin kan ersätta gasen med olja men för kemikalieindustrin, som använder gasen som råvara, är det betydligt svårare. Hon menar också att flera industrier i Finland redan har lagt om och kan använda olja eller flytande naturgas som substitut. Därtill planerar Estland och Finland för att installera en flytande naturgas-terminal som ska underlätta för länderna.

Fakta
Ryssland och det statligt ägda Gazprom, ett av världens största olje- och gasföretag, har sedan den 1 april krävt att utländska bolag som vill köpa rysk olja och gas betalar i rubel i ett försök att omvandla dollar och euro till den ryska valutan.

 Läs vår tidigare artikel om stoppade gasleveranser, klicka här. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094