23948sdkhjf

Uppdaterad: Ingen gas utan rubel – men Österrike vägrar

Polen och Bulgarien står nu utan gas från Ryssland efter att landet stängt av leveranserna.

Efter flera hot är det nu ett faktum att statliga Gazprom stängt av sina flöden till Polen och Bulgarien. Anledningen är att de vill säkra att betalningarna sker i rubel.

Trots de stoppade leveranserna meddelar Österrikes förbundskansler Karl Nehammer att landet håller fast vid EU:s sanktioner mot Ryssland, och att man kommer att fortsätta betala för rysk gas i euro, detta enligt internationella medier.

Sveriges Radio rapporterar att Ungern har gått med på Rysslands krav att betala i rubel.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, förklarade i ett uttalande på onsdagen att EU-länderna har förberett beredskapsplaner för just ett sådant scenario. De arbetar med dem för samordning och solidaritet. EU har utarbetat ett system för att dela naturgas mellan länderna i en nödsituation.

Hon riktar också skarp kritik mot Kreml på Twitter. Enligt henne är Gazproms besked ytterligare ett försök från Ryssland att utpressa väst med gasleveranser.

Efter den ryska invasionen är Kremls gas-stopp Ryssland hittills tuffaste svar på sanktionerna från väst och Putin hotar med att stänga av leveranserna till alla ”fientliga” länder som inte betalar för sin gas i den ryska valutan rubel. 

Nu uppger flera medier via Bloomberg att fyra, ej namngivna europeiska gasbolag, betalat för gasen i rubel – precis som Rysslands president Vladimir Putin krävt. Källan till tidningen sägs vara är en person inom den ryska gasjätten Gazprom.

Polens president Andrzej Duda säger på onsdagen att juridiska åtgärder kommer att vidtas till följd av Rysslands gasstopp till Polen och Bulgarien.

Nu stoppas även gasen till Finland, läs artikeln här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.142