23948sdkhjf

Mycket för processindustrin på mässa

Glada miner men också viss oro blandat med pumpar, mätutrustning och givare i mängder utrustning som passar både i VA-branschen som inom processindustrin.

Vi har besökt VA-mässan på Elmia. En mässa för VA-branschen men där mycket av innehållet även är intressant för processindustrin. 

Det första man slås av är sorlet av människor i gångarna och att det på vissa ställen är trångt att komma fram. Det märks både bland utställare och besökare att man längtat efter att mötas igen efter två år utan mässor. 

– Man har längtat efter att höra skratten igen, säger en person i vimlet. 

En annan besökare är lite överraskad.

– Man var lite osäker hur det skulle bli och det är första dagen på mässan men det är väldigt mycket folk här. 

Coronapandemi, halvledarbrist och krig i Europa har också skapat problem. Bland utställare som tillverkar olika typer av utrustning märks en gemensam oro, många säger att det är väldigt svårt att få fram rätt delar till utrustningen. 

På mässan visas allt från pumpar och givare till digitala övervakningssystem. Här finns också möjlighet lyssna på en rad föredrag inom skilda områden. För att visa på bredden hos utställarna ger vi här några exempel. 

Att rena olika typer av vatten blir allt viktigare. På VA-mässan finns bland annat Primozone på plats. De presenterade en ny ozongenerator 2021 med egen patenterad teknik som enligt bolaget ger hög ozonkoncentration. Fokus är att ersätta kemikalier för vattenrening med ozon som kan bryta ned kemiska föreningar. 
– Primozone möter framtiden med kunskap och erfarenhet. Vi leder utvecklingen av innovativ ozonteknologi för vattenrening. Detta innebär inte att vi kan luta oss tillbaka utan vi fortsätter att utveckla och söka efter nya möjligheter inom ozonteknologi för att vara redo när vi ställs inför framtidens innovationer. Primozone är redo att möta framtiden och ta ytterligare steg mot ett mer miljövänligt sätt att arbeta med vattenreningsprocessen, säger Annika Rudolph, marknadskoordinator på Primozone.

Primozones monter med ozongeneratorn i förgrunden. Foto: Martin Wänerholm

Stockholm Water Technology har ägnat 12 år på forskning för en ny metod rena vatten. Huvudfokus är dricksvatten men tekniken skulle även kunna fungera på industriella vatten.
Det handlar om att använda elektroder för att rena vatten som är i jonform och därmed elektriskt ledande. Tekniken har utvecklats tillsammans med KTH.
– Det finns en stor potential men marknaden är föränderlig och för oss gäller det nu att räkna ut hur den fungerar, säger Karthik Laxman, grundare och vd för Stockholm Water Technology.   


I montern för Stockholm Water Technology syns grundaren Karthik Laxman i bakgrunden. Foto: Martin Wänerholm

Mekanisk rening är viktig för både industrier och avloppsreningsverk. Hydria Water levererar sånt som rensavskiljning, sandhantering och sedimentering. 
– Vi producerar alla våra produkter i Sverige, men nu samlat i Borås, där vi investerat i en modern och hållbar produktion för att kunna skapa goda förutsättningar för vår och våra kunders verksamheter framåt. Dessutom kan vi nu erbjuda trygghetsavtal, service och installation i ett bredare format eftersom långsiktig och säker drift är en viktig pusselbit i framtiden, säger Philip Carlsson, försäljningschef på Hydria Water,


Hydria Water har en stor monter. Foto: Martin Wänerholm

Den som vill inspektera sina ledningar kan vända sig till Sweves. Företaget har 14 anställda och finns i Sundbyberg. 
  – Vi visar bland annat en helt nybyggd filmbuss, som skräddarsytts tillsammans med en av våra kunder, och har resulterat i en arbetsplats med optimerad planlösning för att kunna arbeta både effektivt och säkert. Då krävs det mer utrymme. Sen vill vi så klart att vår monter ska spegla hur mycket vi har vuxit och med alla våra anställda krävs det mer yta, säger säger Serguei Safronov, vd på Sweves.
Förutom filmkameror använder de även laser för sitt arbete och små vagnar med kameror som kan köra runt i ledningar. 

Full fart i Sweves monter. På golvet syns en liten vagn som kan rulla och filma inne i rör. Foto: Martin Wänerholm

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095