23948sdkhjf

Mer koppar i gruvan

De tror inte längre på en produktion på 2 megaton utan på 3 megaton. Copperstone resources tror på Viscaria.

Som vi tidigare berättat är Copperstone resources på väg att återstarta Viscariagruvan i Kiruna.

Sist vi talades vid hade man tagit sig 200 till 300 meter ner i gruvan. Och längre ner än så får de ännu inte gå förklarar vd Anna Tyni i en intervju med oss.

– Vi har ju öppnat portarna Viscariagruvan som varit stängd sedan 1996, främst för att få bättre underlag för fortsatta miljöstudier och undersökning av de tekniska förutsättningarna. Vi har kunnat undersöka vattenkvalitén och kunna göra andra mätningar som vi behöver för att kunna lämna in en så fullständig miljötillståndsansökan som möjligt. Vi kommer in cirka 200 till 300 meter in i gruvgången. Längre kommer vi inte eftersom gruvan är vattenfylld. Vi kommer inte börja tömma den på vatten förrän vi har tillstånd för att kunna göra det.

Att siffrorna nu justeras upp beror både på de resultat pågående kärnborrningar visat och hur stark kopparmarknaden är nu.

Den beräknade årliga nettovinsten bedöms öka från 400 miljoner kronor till cirka 850 miljoner kronor.

– Det är mycket glädjande att vi successivt gör framsteg i omstarten av Viscariagruvan och att teaminsatserna och de lovande marknadsförhållandena har möjliggjort ett bättre och mer omfattande projekt än vi tidigare uppskattat. Dessutom hittar vårt växande team av experter ständigt nya lösningar som ger en mer optimerad och hållbar produktion, kommenterar Anna Tyni.

Gruvmodellen är baserad på ett kombinerat dagbrottsscenario och en underjordsgruvdrift på minst 10 år.

Den totala produktionen av koppar uppskattas nu till 30 000 ton per år.

Hur säker är denna prognos - skulle det kunna vara så att ni ser att det finns än mer koppar ju längre ner i gruvan ni kommer eller ju mer ni undersöker platsen?

– Vi vill vara tydliga med att detta är ingen prognos, snarare vår bästa bedömning och utfallet i den kalkyl och modell som vi arbetar med för återöppna Viscariagruvan. Ja, helt klart så kan det finnas mer koppar i denna fyndighet än vad vi just nu kan bedöma. Fyndigheten är öppen både på bredden och djupet. Vi borrar nu för fullt för att få en högre klassificeringsnivå på de resurser vi redan identifierat, enligt internationell standard, men också för att öka våra tillgångar, berättar Anna Tyni för oss.

Återöppnandet av Viscaria förutsätter framgångsrik omvandling av mineraltillgångar till reserver, godkännande av miljötillstånd och finansiering. Ambitionen är att lämna in ansökan till mark- och miljödomstolen har därför fastställts till första kvartalet 2022. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11