23948sdkhjf

Stålkoncern säljer gruvverksamheten

Den tyska stålkoncernen thyssenkrupp säljer sin affärsenhet Mining technologies till den danska industrikoncernen FL Smidth.

– Den framgångsrika försäljningen av gruvverksamheten visar återigen att vi pressar på i full fart med omvandlingen av thyssenkrupp och uppnår viktiga resultat steg för steg. Att förbättra prestandan är fortfarande vår högsta prioritet, säger Martina Merz som är vd för thyssenkrupp.

Försäljningen är ett viktigt steg i den initierade omvandlingen av koncernen och tillhörande fokusering av portföljen. Syftet är att omvandla thyssenkrupp till en högpresterande företagsgrupp med fristående företag, ett magert holdingföretag och fokus på systematisk prestationsförbättring i alla företag.

Med försäljningen avyttrar thyssenkrupp det första stora portföljbolaget i detta segment. Affärsenheten sysselsätter för närvarande cirka 3 400 personer och omsatte cirka 0,8 miljarder euro under räkenskapsåret 2019/2020. Företagsvärdet är 325 miljoner euro. 

– Men vi har ännu inte nått vårt mål. Principen Prestanda först fortsätter att gälla. Vi måste återgå till ett positivt kassaflöde så snabbt som möjligt. Försäljningen av gruvteknologier är ett viktigt bidrag till detta, säger Martina Merz och fortsätter:

– Samtidigt är jag glad att vi har hittat en mycket bra ny ägare i FLSmidth. FLSmidth presenterade en övertygande affärsstrategi och en tydlig vision för gruvverksamheten. Det kommer att ge våra anställda attraktiva utsikter. Det var oerhört viktigt för oss när vi förhandlade om försäljningen.

Samarbetet med leverantören av teknik för gruv- och cementindustrin FLSmidth ska skapa en stark aktör med en global närvaro och ledande lösningar längs hela värdekedjan för gruvverksamheten. Ett särskilt fokus är på grön teknik som avsevärt kan minska resursförbrukningen och utsläppen i gruvindustrin. 

– thyssenkrupps gruvverksamhet är ett perfekt tillskott för FLSmidth. Vi är särskilt imponerade av de anställda hos thyssenkrupp, kapacitet, expertis och rykte, särskilt i projekt och produkter. Den stora globala installerade basen erbjuder stor potential för service- och eftermarknadsaffären. Vi har liknande affärsmodeller, delar ett starkt fokus på hållbarhet och digitalisering och våra företagskulturer passar bra. Som ett resultat ser jag mycket fram emot att kombinera våra styrkor. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att spela en ledande roll när det gäller att forma en nollutsläpps framtid för gruvindustrin och skapa hållbar tillväxt för våra kunder, anställda och aktieägare, säger Thomas Schulz vd för FLSmidth.

Huruvida de anställda behåller sina arbeten och om det är tal om att flytta verksamheten har vi ännu inte lyckats få svar på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11