23948sdkhjf

H2 Green Steel i tyskt miljardavtal

Stålbolaget H2 Green Steel har tecknat avtal med tyska Thyssenkrupp Nucera, en del av Thyssenkrupp, gällande bygget av en av världens största elektrolysörsanläggningar med en kapacitet på mer än 700MW.

Det nya stålverket i Boden beräknas stå klart och vara produktionsredo 2025 med avsikten att producera fossilfritt stål. Detta ska ske genom att tillverka järnsvamp med hjälp av vätgas. I elektrolysöranläggningen ska vatten sedan spjälkas till just vätgas och syre med hjälp av el.

Maria Persson Gulda, teknikchef på H2 Green Steel, kommenterar satsningen i ett meddelande från bolaget.

– Elektrolysanläggningen i Boden kommer att bli många gånger större än de flesta elektrolysanläggningar som finns idag. Att kombinera vår egen starka tekniska expertis med den hos en erfaren elektrolysleverantör som Thyssenkrupp Nucera ger oss en solid fördel i den växande gröna väteekonomin, som vi kommer att dra nytta av för att omvandla industrier med höga utsläpp. Vi börjar med stål i Boden, Sverige, men det är bara början.

Några ekonomiska detaljer för avtalet har inte offentliggjorts men Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, säger till TT att det handlar om en "miljardsatsning".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Klartecken till H2 Green Steels stålverk
AI ger bättre kopparutvinning
LKAB kommer inte leverera till H2 Green Steel
Ytterligare kraftbolag satsar på koldioxidinfångning
Skogsindustrierna ser ökande export som klimatnytta
De får stororder inom gruvutrustning från Boliden
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095