23948sdkhjf

Här är bruket med noll olyckor

Iggesund Paperboards kartongfabrik i Workington, England, hade inte en enda olycka som medförde frånvaro under hela 2019. I den svenska fabriken gick det inte lika bra. 

David Inglesfield, Health and Safety Manager i Workington, menar att det inte är någon tillfällighet att bruket lyckas så bra år efter år. Det handlar om en tradition av systematiskt och proaktivt arbete för att skapa en olycksfri arbetsplats.
– Vi har byggt upp en säkerhetskultur under många år och jobbar hela tiden hårt för att hålla den vid liv, säger David när han sammanfattar framgångsfaktorerna.

Läs också: Fler dör på arbetsplatser än svenskar tror 

– Säkerhet är allas ansvar och något som man måste skapa engagemang kring, samtidigt som alla också måste ha mod att utmana osäkra beteenden. Arbetsmiljöfrågorna måste alltid vara högst upp på varje mötesagenda för att hållas vid liv.

Andra viktiga ingredienser i fabrikens framgångar är att lära sig av incidenter, analysera dem och genomföra löpande kontroller som sedan leder till förbättringar. 

I Iggesund Paperboards fabrik i svenska Iggesund, med cirka 800 medarbetare, skedde nio olyckor som medförde frånvaro under 2019.
– Workington är en bra förebild för konkret och framgångsrikt arbetsmiljöarbete. Ett exempel är deras rutiner som säkerställer att utredningar efter en arbetsplatsolycka kommer igång omedelbart. Vi ser till att kontinuerligt lära av varandra för att förebygga olyckor på alla våra arbetsplatser, säger Therese Rahm, kommunikationschef på Iggesund Paperboard.

Alla bruk i koncernen förbereder eller är mitt uppe i övergången från OHSAS 18001 till det nya ledningssystemet ISO 45001, vilket bland annat innebär ökade krav på ledningens engagemang.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.269