23948sdkhjf

SSAB är först i världen

Stålkoncernen SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden.

För första gången presenterades planen för omställningen till fossilfri stålproduktion från järnmalm för över 400 kunder och branschaktörer i samband med SSAB:s Swedish Steel Prize seminariedagar i Stockholm.

– SSAB ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026. Vi vill inleda partnerskap med våra kunder kring gemensamma mål så att de kan bli först i världen med fossilfritt stål i sina produkter, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB, enligt ett pressmeddelande.

Nyligen beslutades att HYBRIT-initiativet, där SSAB är en av ägarna, ska snabba på sitt arbete och att SSAB ska kunna leverera fossilfritt stål till marknaden redan under 2026.

I linje med SSAB:s globala mål planerar även företagets amerikanska verksamhet, som använder skrotbaserad elektrisk ljusbågsugnsteknik (EAF), att ställa om till helt förnybar energi år 2022 i sin produktion i Iowa.

SSAB vill bli först i världen
Den amerikanska verksamheten kommer också att kunna erbjuda fossilfria stålprodukter, redan från 2026, med järnsvamp från Hybritprojektet i Sverige.

Att SSAB nu även vill engagera sina kunder i planerna för konverteringen till en helt ny ståltillverkningsteknologi är ett naturligt steg i företagets ambition att öka tempot i omställningen till fossilfritt.

– Det är en helt ny marknad av fossilfria produkter som ska växa fram och det tar tid. Vi måste börja nu. Vi vill tillsammans med våra kunder hitta framgångsrika affärsmodeller för en introduktion av fossilfria produkter på marknaden redan 2026.

– Fossilfritt stål kommer att bidra till att exempelvis bilindustrin, transport- och byggsektorn kan bli fossilfri. Tillsammans med våra samarbetspartners och kunder kommer vi kunna erbjuda en helt fossilfri värdekedja från gruvan till den färdiga slutprodukten, säger Martin Lindqvist.

2016 startade SSAB, tillsammans med LKAB och Vattenfall, HYBRIT-initiativet, med syfte att ersätta kol och koks som reduktionsmedel i ståltillverkningen och istället använda fossilfri vätgas. Intresset för fossilfritt stål har sedan dess vuxit snabbt.

I september var Martin Lindqvist inbjuden till FN:s Climate Action Summit i New York, för att som enda stålbolag i världen vid toppmötet tala om möjligheterna till nettonollutsläpp från stålindustrin, något som hittills betraktats som en omöjlighet.

Vidare har SSAB beslutat att ersätta de två masugnarna i Oxelösund med en elektrisk ljusbågsugn redan 2025, vilket tar bort merparten av utsläppen av koldioxid från SSAB i Oxelösund. Bytet till en ljusbågsugn är ett nödvändigt steg för att kunna använda den järnsvamp som kommer från Hybrits demonstrationsanläggning som tas i drift samtidigt.

– Vi ska successivt konvertera hela produktionskedjan fram till färdigt stål i hela SSAB:s produktionssystem i Sverige, Finland och USA. Målet är att hela bolaget är fossilfritt senast 2045, säger Martin Pei.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094