23948sdkhjf

Professor prisas för autonoma drönare

Luleå tekniska universitet prisar professor i reglerteknik, för hans arbete med autonoma drönare. 

Robotikforskaren George Nikolakopoulos och hans grupp vid Luleå tekniska universitet hyllades för sitt arbete med drönare som själva kan skickas iväg för att göra vissa kontroller. 

– De autonoma drönarna kan öka säkerheten för människor som arbetar i gruvor, genom att drönarna undersöker om ett visst område är tillräckligt säkert att vistas i. Det är jätteroligt att robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet har intagit en ledande position inom detta område, sade George Nikolakopoulos. 

George Nikolakopoulos var en av de som fick ta emot 10 000 kronor från Nordeas Norrlandsstiftelse, vars syfte är att att främja vetenskaplig forskning och utvecklingsarbete i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län. 

Juryns motivering löd: 

"George har med stort engagemang drivit forskning från idé till unik produkt i världsklass. En skalbar produkt med ett brett användningsområde som förbättrar arbetsmiljön vid riskfyllda moment. Detta bidrar till stor nytta för såväl människa, industri och samhälle. Som ledare för sin forskargrupp odlar George en entreprenöriell kultur som inspirerar till nya innovationer." 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11