23948sdkhjf

Gräver guld utan avbrott – med dubblad kapacitet

En av norra Europas största guldgruvor, Björkdalsgruvan, har nu tagit första steget mot att digitalisera verksamhetens eldistribution. Därmed ökar gruvan säkerheten och minimerar risken för strömavbrott samtidigt som effektkapaciteten fördubblas.

Sedan 2014 har Schneider Electric samarbetat med Björkdalsgruvan vid Sandfors utanför Skellefteå för att påbörja digitalisera verksamheten. Nu har guldgruvan, som är en av de största i norra Europa, digitaliserat sin eldistribution.

En av de viktigaste åtgärderna för Björkdalsgruvan var att öka den nuvarande elnätskapaciteten från 7 MVA med en inkommande linje från kraftbolaget till 14MVA samt två separerade inkommande linjer så att redundans uppnås. Resultatet har blivit ett framtidssäkrat system för eldistribution genom den anpassade lösningen EcoStruxure för Mining, Minerals & Metal. Detta innebär att gruvan kan övervakas och eldistributionen kan analyseras på ett helt nytt sätt genom att följa energikvalitet, händelseförlopp, störningar och utrustningen. På så sätt minimeras avbrottstider samt att produktionen säkerhetsställs i gruvan.

– För oss har digitalisering ett stort fokus och ett område där vi ser att det finns stora vinster för oss i gruvnäringen att hämta och där vi vill vara i framkant. Den verksamhet som bedrivs här i gruvan är en krävande miljö där ett avbrott kostar stora summor pengar varför det ställs höga krav på de produkter och tjänster som installerar här, säger Ola Nordberg, El & Automationschef på Björkdalsgruvan.

Utöver effektökning möjliggör satsningen att verksamheten nu kan kommunicera med installerad elektrisk kraftdistribution vilket bidrar med en bättre överblick över sin eldistribution. Med möjlighet för övervakning kan verksamheten i högre grad arbeta proaktivt med att sätta in åtgärder innan det når kritiska nivåer och skapa en ännu säkrare personalmiljö.

– Vi har byggt upp ett bra samarbete med Björkdalsgruvan under flera år och skapat eldistributionslösningar för att effektivisera deras verksamhet på ett hållbart sätt där våra svensktillverkade ställverk i Arlöv är en självklar del, säger Jens Ahlgren, försäljningschef för affärsområdet Power Systems på Schneider Electric.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11