23948sdkhjf

De vill göra gruvnäringen hållbar

Ett förbättrat hållbarhetsarbete, socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Det är syftet med projektet ”Från ord till handling”, som sker i samarbete mellan Luleå tekniska universitet och gruvnäringen.

– Man har sett en minskad social acceptans för gruvnäringen de senaste 20 åren och det har ökat trycket på gruvindustrin att ta ett större ansvar. Att ha ett strukturerat hållbarhetsarbete är viktigt för trovärdigheten och visar att man jobbar med frågorna på ett seriöst sätt, säger Helena Ranängen, forskare i kvalitetsteknik vid Luleå tekniska universitet och projektledare för ”Från ord till handling – hållbarhetsledningssystem för social acceptans”.

Helena Ranängen och kollegan Åsa Lindman, forskare i nationalekonomi, har bland annat genomfört en enkät och intervjuer med intressenter som på olika sätt berörs av gruvverksamhet. Det handlar bland annat om personer i rennäringen, närboende, markägare, myndigheter, miljöorganisationer, anställda och samarbetspartners.

Forskarna har velat få en bred bild av de olika intressenternas syn på hållbarhet kopplat till gruvnäringen, bland annat vad gäller miljö, arbetsmiljö, mänskliga rättigheter, samhällsengagemang och utveckling.
– För intressenterna är alla hållbarhetsaspekter av stor betydelse. Att företag i gruvnäringen minimerar sin miljöpåverkan och respekterar lagar och regler och lever upp till sina tillstånd ses som jätteviktiga frågor, säger Helena Ranängen.

Det stora målet med projektet är att utveckla och integrera ett hållbarhetsledningssystem som utgår från intressenters behov och förväntningar och kompletterar befintliga verksamhetsledningssystem. Helena Ranängen betonar det viktiga i att ha ett strukturerat arbetssätt för hållbarhetsfrågor, och att detta når ut i hela organisationen.

– Vi går in i en ny fas i projektet när vi nu börjar bygga upp ett hållbarhetsledningssystem utifrån de resultat vi har. Vi ska bygga in fler hållbarhetsaspekter i befintliga ledningssystem som i dag inkluderar miljö, arbetsmiljö och energi, och arbeta med samtliga aspekter på samma strukturerade sätt, med mål, styrande dokumentation och uppföljning. Det ska bli väldigt spännande att gå från teori till praktik, säger hon och fortsätter:
– Vi tror att ett hållbarhetsledningssystem skapar värde för både gruvindustrin och de intressenter som berörs av den. Det sänder också en signal till gruvbolag som vill etablera sig. Att ha ett seriöst hållbarhetsarbete handlar om trovärdighet och transparens och kan leda till ökad acceptans för näringen.

Projektet finansieras av Vinnova inom det strategiska innovationsprogrammet SIP STRIM och sker i samarbete med gruv- och metallföretaget Boliden och branschorganisationen Svemin AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094