23948sdkhjf

Missbildad fisk vid LKAB

Vid en biologisk undersökning i Rakkurisjöarna utanför Kiruna har LKAB funnit deformerade abborrar. LKAB utreder om bolagets verksamhet är orsaken, men i nuläget är det inte klarlagt.

Det var i samband med undersökningen som gjordes sommaren 2018 som det upptäcktes 11 abborrar med missbildningar i form av deformationer på underkäkar, gällock och ryggrader. Att bolaget berättar om resultaten först nu beror på att de utfört en rad analyser och att sammanställningen blev klar först vid årsskiftet. Bolaget har försökt utreda orsaken men ser nu att de behöver ta ett större grepp och vill därför nu informera om fynden.

Tester av vattnet i sjöarna och det renade vattnet från klarningsmagasinet har inte kunnat visa på några skadliga effekter. Det finns heller inga skadliga halter av giftiga ämnen i själva fiskarna, vare sig de deformerade eller de friska, vilket betyder att de enligt bolaget inte är farliga att äta.

LKAB har upprättat en handlingsplan för att utreda orsakerna och om det finns en koppling till bolagets verksamheter. Utöver LKAB:s egna miljö- och forskningsavdelningar anlitas två externa organisationer med expertis inom ekotoxikologi och fiskbiologi.

Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, länsstyrelsen samt Kiruna kommun har informerats om ärendet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046