23948sdkhjf

Nytt steg mot fosforåtervinning

Elajo har fått stöd från Naturvårdsverket inom ramen för programmet "Stöd till stadsinnovationer" för sitt fosforprojekt.

Projektet introducerar en ny metod för torkning av slam från avloppsreningsverk och har som potential att underlätta en övergång från linjära till cirkulära flöden av näringsämnet fosfor. Fosfor är en ändlig resurs som i ett hållbart samhälle måste återanvändas.

Elajometoden ska enligt bolaget vara energieffektivare än jämförbara metoder. Metoden leder också till ökad transporteffektivitet för slam/rötrest dels genom att slamvolymerna minskar jämfört med dagens avvattningsmetoder och dels till följd av att transporter kopplade till mellanlagring kan komma att elimineras. Polyakrylamid (PAM) används inte vid slamavvattning med metoden. I slam/rötgödsel som avvattnas med tekniken finns därför ingen PAM vilket leder till fler kretsloppsanpassade avsättningsmöjligheter för slammet.

Projektet skall uppföra en fullskaleanläggning för avvattning av slam enligt Elajometoden vid Oxelösunds reningsverk och därefter validera funktion, prestanda och driftsäkerhet under verkliga förhållanden.

Syftet med stödet till stadsinnovationer är att bidra till en stärkt efterfrågan och ett ökat användande av spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsmiljön.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095