23948sdkhjf

100 dagar svartlutstest – sedan ny fabrik

Som Process Nordic tidigare skrivit om kommer SCA att testa en svartlutsfabrik vid pappersbruket i Obbola. Slår försöket väl ut kan en drivmedelsfabrik komma att byggas.

Svartlut är en trögflytande oljeliknande massa som är avfall från skogsindustrin. Försöken i Obbola är helt avgörande om SCA nu skall gå vidare och bygga en drivmedelsfabrik för biodiesel och biobensin.

– Tekniken fungerar bra. Det vi testar just nu är hur robust den är. Vi skall köra Obbola-anläggningen under 100 dagar och se vad vi får för resultat över tid, säger Björn Lyngfeldt som är kommunikationschef vid SCA i en intervju med SVT.

Volvo har testat lastbilar drivna med svartlut, men då har drivmedlet varit biogas. Svartlut har kallats skogens svarta guld. Det har forskats flitigt om svartluten under senare år och studier pågår bland annat på Luleå Tekniska Universitet.

– Vi utreder om att bygga en sådan fabrik. Men då blir det vid Östrandsfabriken i Timrå. Den anläggningen skulle då kunna producera cirka fyra procent av hela Sveriges drivmedelsbehov, eller allt drivmedel som inrikesflyget behöver idag, säger Björn Lyngstedt vid SCA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094