23948sdkhjf

Tar steg mot ett nytt jätteraffinaderi

Preem planerar för en ny anläggning vid raffinaderiet i Göteborg. Den nya anläggningen beräknas producera cirka en miljon kubikmeter förnybar diesel och förnybart flygbränsle per år.

Nu tar Preem ett viktigt steg genom att påbörja en ansökan om nytt miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen för raffinaderiet i Göteborg. Satsningen som genomförs ska producera motsvarar cirka 25 procent av Sveriges uppskattade behov av förnybara drivmedel 2030. Preems långsiktiga mål är att tillverka minst tre miljoner kubikmeter förnybara drivmedel senast år 2030.

De förändringar som planeras handlar främst om en ny anläggning för förnybar produktion, en så kallad Green Feed Unit (GFU), som ska producera cirka en miljon kubikmeter förnybar diesel och förnybart flygbränsle varje år. Preem kommer även att söka tillstånd för att installera en så kallad elektrolysör som producerar vätgas av el. Övriga förändringar handlar till exempel om att bredda råvarubasen så att olika typer av förnybara råvaror kan tas in.

– Preem önskar att fortsätta omställningen mot ett hållbart samhälle och öka produktionen av förnybara drivmedel i Sverige. Vi har både tekniken och kompetensen att klara omställningen till mer hållbara drivmedel, säger Petter Holland, vd Preem.

Idag tillverkar Preem förnybar diesel, Preem Evolution diesel, på raffinaderiet i Göteborg. Anläggningen har utvecklats om i flera omgångar, och kommer att anpassas ytterligare för att öka kapaciteten successivt. Men för att nå målet om tre miljoner kubikmeter förnybart behövs fler investeringar och en viktig del är en eventuell ny anläggning.

För att kunna genomföra dessa förändringar måste Preem söka ett nytt miljötillstånd hos Mark- och miljödomstolen, som omfattar både den planerade och den befintliga verksamheten. Det första steget i den processen är att kalla till samråd, dels med myndigheter, dels med närboende.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.892