23948sdkhjf

Gruvbolag fick varningssignal före dödsolycka

Julia Markström, 21, dog efter ett fall i LKAB:s pelletsverk i Svappavaara. Nu har det avslöjats att det kommit varningssignaler före olyckan.

Gruvbolaget LKAB har haft ungefär 50 rapporter om rost och arbetsmiljöfaror i anläggningen i Svappavaara under den senaste tioårsperioden rapporterar P1:s Kaliber. Dessutom visade en besiktning ett drygt halvår före dödsfallet att området där Julia Markström föll var rostigt och krävde omedelbar åtgärd, enligt företaget Sweco som gjorde besiktningen.

– Vi uppfattade nog inte i Swecos rapport att det var en omedelbar fara utan det var en besiktningsrapport som beskrev ett antal punkter som behöver åtgärdas. De punkterna har gått in i vårt planeringssystem för att åtgärdas, säger Jan Moström, vd för LKAB.

LKAB medger efter intervjun att Sweco pekat ut att området var i behov av åtgärder, men att man inte specifikt nämnt den servicebrygga Julia Markström föll ifrån.

Olyckan inträffade den 27 juli då hon föll genom ett gallergolv i pelletsverket i Svappavaara. Hon dog senare på sjukhus. LKAB:s egen utredning av olyckan säger att rost var en mycket trolig orsak och LKAB:s vd Jan Moström anser att bolaget har ett ansvar.

– Ja, det är ju så att det skedde på en av våra anläggningar i pelletsverket i Svappavaara, så självklart har vi ett övergripande arbetsmiljöansvar för den anläggningen, säger han.

Efter Julias dödsolycka har pelletsverket i Svappavaara stängts och ett omfattande underhållsarbete genomförs just nu. P1-programmet Kaliber har tagit del av en projektplan som LKAB skapade efter olyckan. I den står det att "bryggor, räcken, trappor osv. är i dåligt skick överlag som orsakar risk för olyckor".

Dödsolyckan utreds av både polisen och Arbetsmiljöverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08