23948sdkhjf

Stor potential för tillverkning av biodrivmedel

I Norden finns planer på att öka produktionskapacitet med cirka 36 TWh biodrivmedel till totalt nästan 50 TWh biodrivmedel per år till 2025, det framgår av en sammanställning som tidningen Bioenergi gjort innefattande 122 befintliga och planerade anläggningar i Norden.

Läs också: Första spadtaget - Ska göra drivmedel av trärester

I Sverige finns det planer på att öka från dagens omkring 6 TWh till 32 TWh 2025.  Det innebär om allt detta blir verklighet kan motsvarande en tredjedel av dagens totala drivmedelsanvändning produceras i Sverige. Motsvarande siffror för Finland är att öka produktionen från cirka 6 TWh till omkring 15 TWh.

De vanligaste råvarorna väntas blir restprodukter från skogen som tallolja, sågspån och lignin från svartlut. Men det förekommer även planer för att tillverka biodrivmedel från restoljor och fetter, plastavfall samt organiskt avfall. Tittar man på vilka produkter som kommer att tillverkas är fokus HVO-diesel, biobensin, bioråoljor, biogas, biojet och etanol.

Idag finns Sverige finns 55 produktionsanläggningar för biogas som drivmedel samt 17 anläggningar för produktion av flytande biodrivmedel som är i drift eller under byggnad. På planeringsstadiet för genomförande mellan 2019 och 2025 finns ytterligare cirka 20 projekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094