23948sdkhjf

Gruvan säljs ut

Stora produktionsförluster och försämrad produktivitet i Malmbergsgruvan gör nu att LKAB inleder förhandlingar för att delar av verksamheten kan läggas ut på entreprenad.

– Vårt mål inom alla verksamheter i LKAB är att leva upp till våra åtaganden som vi har lovat kunderna. I Malmbergsgruvan har produktionen sjunkit drastiskt det senaste året, säger Magnus Arnkvist, enhetschef för Division Södra på LKAB.

Rasproduktionen är en viktig del av LKAB:s kärnverksamhet. Under 2017 minskade produktionen 900 kiloton och siffrorna för 2018 ser ännu mörkare ut. Konsekvensen blir att LKAB inte lyckas leva upp till kundåtaganden samt ett beräknat intäktsbortfall på cirka 600 miljoner kr per år.

– Vi har arbetat intensivt med att försöka lösa problemet. Eftersom vi inte har lyckats med detta har vi valt att gå vidare med ett entreprenadalternativ. Det är vårt ansvar både mot våra kunder och våra anställda att visa handlingskraft när vi befinner oss i en sådan här situation och inte kan leverera det vi har lovat, säger Elias Engman, gruvchef i Malmberget.

Nu påbörjas förhandlingar gällande en föreslagen organisationsförändring som innebär att delar av rasproduktionen läggs ut på entreprenad. Förslaget innebär att 47 tjänster i gruvan påverkas, varav alla tillsvidare anställda kommer att erbjudas en ny tjänst som matchar deras kompetens.

– Den här förändringen behövs för att vi ska kunna leva upp till våra kunders förväntningar, för att ta ansvar och säkra framtiden för Malmbergsgruvan, säger Magnus Arnkvist.

Det rådande läget, med produktionsproblem och intäktsbortfall, har tvingat verksamheten till investeringsstopp.

– Dessa justeringar gör att vi kan återuppta vilande investeringar i den organisation som ska fortsätta att producera i egen regi på lastning och bergtransport, säger Elias Engman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096