23948sdkhjf

Myndighet firar med ny chef

Nu fyller Energimyndigheten 20 år.

Det startade för 22 år sedan i en blocköverskridande politisk överenskommelse om behovet av mer förnybar energi och fler satsningar på energieffektivisering, och därför också behovet av en ny central myndighet med ansvar för energifrågorna. Drygt 100 av medarbetarna från dåvarande Nutek, eller Närings- och teknikutvecklingsverket som det fullständiga namnet var, följde med till en nybildad myndighet som 1998 öppnade portarna i Eskilstuna.

Under de 20 gångna åren har Energimyndighetens uppdrag växt, inte minst inom forskningsfinansiering, stöttning av unga energiteknikföretag och omställningsarbetet inom transportsektorn. I dag har Energimyndigheten drygt 400 anställda och sedan 1 september 2018 är Robert Andrén generaldirektör och chef för myndigheten.

– Det är med stolthet och stor förväntan jag tagit mig an uppdraget att leda Energimyndigheten. Vi har en central roll i omställningsarbetet och vårt fortsatta arbete kommer att vara oerhört viktigt om vi ska nå fram till ett hållbart samhälle, säger Robert Andrén.

Tempot har ökat betydligt i branschen, men ännu mer arbete kommer att behövas. Energifrågorna hade tidigare fokus på nästan enbart teknikutveckling, energieffektivisering och elproduktion. I dag är det en självklarhet att energi- och klimatfrågorna skär tvärs genom samhällets alla delar, och att alla sektorer tillsammans måste arbeta mot samma mål.

– Det går verkligen inte att backa in i framtiden. Även om vi har kommit långt kommer det att krävas stora insatser från alla samhällets delar även under de kommande 20–30 åren, säger Robert Andrén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078