23948sdkhjf

Ett ökat utflöde med nästan 50 %

Svenska företag investerar utomlands som aldrig förr.

Enligt Kommerskollegiums senast statistik om svenska bolags direktinvesteringar utanför Sverige - för årets första kvartal, noteras ett tydligt ökat utflöde av svenskt kapital.  

Det senaste decenniet har svenska företags investeringar utomlands, legat högre jämfört med utländska företags investeringar i Sverige, med undantag för 2008 och 2016. Första kvartalet 2018 är inget undantag. Enligt Kommerskollegiums statistik resulterade svenska direktinvesteringar i utlandet i ett utflöde på nästan 81 miljarder kronor. Utflödet motsvarande period 2017 var drygt 34 miljarder.  

Inflödet av utländska direktinvesteringar i Sverige uppgick första kvartalet i år till nästan 23 miljarder. Det är en minskning jämfört med inflödet motsvarande period 2016 då det var 40 miljarder kronor. 

-För en relativt liten, avancerad ekonomi som Sverige är denna situation inte förvånande utan kan ses om en indikation på att svenska företag framgångsrikt dragit nytta av sina konkurrensfördelar vid expansion bortom en förhållandevis liten hemmamarknad, skriver den svenska myndigheten för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081