23948sdkhjf

Levererar anläggning för biometanol till Södra

Den internationella teknologikoncernen Andritz har fått en beställning från Södra att leverera en anläggning för rening och förädling av biometanol till Södras massabruk i Mönsterås.

Levererar anläggning för biometanol till Södra

Den internationella teknologikoncernen Andritz har fått en beställning från Södra att leverera en anläggning för rening och förädling av biometanol, till Södras massabruk i Mönsterås.

Anläggningen är designad att producera 5 000 ton biometanol per år och utgör en central del av en ny process för att producera ”grön” biometanol av förnybar skogsråvara. Tanken är att anläggningen ska sättas i drift tredje kvartalet 2019.

I den kemiska massaindustrin utvinns metanol som en biprodukt, men den innehåller då många förorenande komponenter. Denna råmetanol renas i den nya anläggningen till en kommersiell kvalitet, som är kemiskt identisk med den fossila metanolen. Biometanolen som produceras bidrar till att minska utsläppen av fossila växthusgaser.

– Vi är hedrade att få hjälpa Södra att uppnå sina hållbarhetsmål med våra innovativa produkter och

teknologier, säger Kari Tuominen, verkställande direktör för finska Andritz.

Den globala produktionen av metanol är i storleksordning 80 miljoner ton per år och den framställs i huvudsak från fossila råvaror. Europeiska unionens nuvarande mål är att bränslet som används av transportsektorn, i alla EU länder, skall innehålla 10 procent förnybara beståndsdelar, så som biobränslen, till 2020. EU:s nya direktiv om förnybara energikällor (RED II), som nu bearbetas, kommer märkbart att höja kravet av andelen avancerade biobränslen, till 2030.

– Om Sverige vill uppnå de fossilfria klimatmålen, måste det finnas bra alternativ till de fossila bränslen som idag används. Investeringen i den nya biometanolanläggningen bidrar till att uppnå detta mål. Den är också en viktig del av Södras strategi att vara helt fossilfritt år 2030, säger Henrik Brodin, affärsutvecklare drivmedel, Södra.

Fakta

Biometanol kan användas som ett bränsle i t.ex. fartyg, som insatsråvara vid framställning av biodiesel (RME), som låginblandning i bensin eller som en råvara i den kemiska industrin. Den producerade metanolen uppfyller IMPCAs referensspecifikationer för kommersiellt brukbar metanol.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109