23948sdkhjf

Stöd till inmatningscentraler för fjärrvärme

Absolicon levererar teknik till ett projekt som ska utveckla flexiblare lösningar för inmatning av värme från industrin i fjärrvärmenäten. Energimyndigheten stödjer arbetet med 266.000 kr.

Projektet genomförs i samarbete med Gunnar Lennermo på Energianalys och energibolagen Skara Energi, Norrenergi och Mälarenergi. Målet är att standardisera och designa en flexiblare inmatningscentral som kan användas för exempelvis solvärme eller spillvärme från industrier.

Fjärrvärmenäten i Europa drivs som regel med kol och gas, men nu sker en stor omställning till förnyelsebar energi. På konferensen ”Solar District Heating” i Graz, Österrike, träffades nyligen 350 forskare och fjärrvärmeoperatörer för att diskutera framtidens fjärrvärme.

En utmaning är att bygga standardiserade och flexibla inmatningscentraler som utgör kopplingen mellan lokala värmekällor, byggnaden och fjärrvärmenätet.

Absolicon levererade under 2017 en inmatningscentral som kopplar solfångare från företaget Savosolar till fjärrvärme på en installation i Ystad, och bygger nu flera centraler för pilotinstallationer med solfångaren T160.

T160 är en solfångare som är konstruerad för att leverera värme till fjärrvärmenät och industrier och har världens högsta uppmätta optiska verkningsgrad för små paraboliska tråg.

– Även om projektet än så länge är litet är det värdefullt att Energimyndigheten följer utvecklingen och stödjer experimentell utveckling av nya lösningar för fjärrvärme, menar Joakim Byström, Absolicons vd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109