23948sdkhjf

Skogsindustrin dominerar i industriinvesteringar

Med 16,4 miljarder kronor stod skogsindustrin för 23 procent av svensk industris investeringar under 2017.

I årets första upplaga av rapporten ”Så går det för skogsindustrin” presenteras 2017 års siffror. Skogsindustrin stod 2017 för 23 procent av svensk industris investeringar. Och detta samtidigt som svensk industri slog rekord i investeringar, enligt SCB:s investeringsenkät. Totalt investerade industrin för 72,3 miljarder kronor i löpande priser under året, vilket enligt SCB är den högsta nivån på 80 år.

– 2017 blev det fjärde tunga investeringsåret på raken för svensk skogsindustri. Investeringar på 16,4 miljarder kronor motsvarar en uppgång med fyra procent jämfört med 2016, som också var ett starkt investeringsår, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

De senaste fyra årens investeringar har framför allt legat inom tillverkning av massa och kartong.

Skogsindustrins exportvärde ökade under 2017 med 5,4 procent till 132 miljarder kronor. Det motsvarar tio procent av Sveriges totala exportvärde. För massa har exportvärdet ökat till 19 miljarder kronor, en ökning med sju procent. Papper och papp, som står för drygt hälften av värdet för skogsprodukter, har haft en uppgång med fyra procent till nästan 67 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11