23948sdkhjf

Alfa Laval ökar vinsten kraftigt

Kontrakteringen av nya fartyg hos varven steg med hela 50 procent förra året vilket gynnade företaget.
Alfa Laval ökade resultatet efter finansiella poster till 1 358 miljoner kronor i det fjärde kvartalet förra året (877).

Det justerade ebita-resultatet steg till 1 611 miljoner kronor (1 488). Den justerade ebita-marginalen ökade till 15,9 procent (15,0).

Det kan jämföras med aktieanalytikernas förväntningar som var ett ett justerat ebita-resultat om 1 587 miljoner kronor och en ebita-marginal på 16,5 procent enligt en sammanställning gjord av SME Direkt.

– Kontrakteringen av nya fartyg hos varven steg förra året med cirka 50 procent jämfört med 2016. Detta fick en betydande effekt på orderingången inom Marine-divisionen under året liksom i det fjärde kvartalet, då det rapporterades en sekventiell uppgång på 27 procent. Bäst gick det för Pumping Systems, som hade mycket korta ledtider från kontraktering vid varven till det att ordern bokades i Alfa Laval, säger företagets vd och koncernchef Tom Erixon enligt rapporten.

Nettoomsättningen ökade med fem procent till 10 112 miljoner kronor (9 904). Här väntades 9 611 miljoner kronor.

Orderingången förbättrades med 16 procent till 9 780 miljoner kronor (8 709). Det kan jämföras med väntade 9 209 miljoner kronor.

– 2017 var ett år som präglades av en bred konjunkturuppgång och en stabil ökning av efterfrågan inom de flesta sektorer. Även det fjärde kvartalet kännetecknades av den positiva utvecklingen och resulterade i en sekventiell orderingångsökning på 16 procent, vilket var något högre än förväntat, säger Tom Erixon enligt rapporten.

Styrelsen föreslår årsstämman en utdelning om 4,25 kronor per aktie för helåret (4,25).

För det första kvartalet i år räknar bolaget med en något lägre efterfrågan än i det fjärde kvartalet förra året.

Alfa Laval är en leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar baserade på nyckelteknologierna värmeöverföring, separering och flödeshantering.

Företagets produkter används för att värma, kyla, separera och transportera produkter i industrier som framställer livsmedel och drycker, kemikalier, läkemedel, stärkelse, socker och etanol. Alfa Laval har cirka 17 000 anställda.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11