23948sdkhjf

Mobil konserveringsfabrik ska minska matsvinn

Vanligtvis är osåld mat i fokus när det talas om matsvinn, men det sker även innan maten ens når butikerna. Stålkoncernen Tata steel vill lösa det problemet med konservering på plats.
Stålkoncernen Tata steel har utvecklat ett nytt koncept som syftar till att minska det matsvinn som sker hos producenterna, genom att låta jordbrukare både processa och konservera mat på hemmaplan.

Det ska ske genom en mobil konservingsfabrik, bestående av två lastbilar som har utrustning för bearbetning av råvarorna, produktion av konserver samt själva konserveringen. Enligt konceptet producerar man i den ena lastbilen konservburkar, medan man i den andra tvättar och bearbetar maten för att sedan kunna förpacka, sterilisera och kontrollera livsmedlen.

Genom att använda lastbilar kan man på så sätt köra till odlingen för att direkt konservera mat och i samma svep ta med sig de färdiga produkterna för distribution.

I dagsläget är det fortfarande bara ett koncept, men Tata steel uppger att man samarbetar med flera olika parter för att kunna göra det verkligt. I första hand siktar man på att få ut konceptet i Indien, där man uppskattar att det kan sparas 84 miljoner ton mat genom mobila konserveringsfabriker.

– I Indien försvinner 44 procent av all producerad mat innan den ens når konsumenterna. En av de vanligaste anledningarna är att maten inte hinner konserveras tillräckligt snabbt, säger Steven Dijkstra, marknadschef på Tata steel Europe, i ett pressmeddelande.

Koncernen beräknar att fabrikerna ska vara i bruk inom tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125