23948sdkhjf

Ja till försök med branschskolor

EUU får på prov starta en branschskola för distributionselektriker och IUC en för kylmontörer och ventilationstekniker. Det har Skolverket bestämt.

Skolorna får starta inom ramen för Skolverkets försöksverksamhet. Verket har utsett totalt tio skolor.

Branschskola är ett sätt att stärka tillgången till yrkesutbildad arbetskraft på gymnasial nivå inom små yrkesområden även om skolan själv inte har ett tillräckligt stort elevunderlag för att anordna hela utbildningen i egen regi. Vissa yrkeskurser ska då kunna ges på en branschskola där eleverna kan läsa delar av sin yrkesutbildning.

På det sättet ges elever förbättrade möjligheter att välja yrkesutbildningar inom områden där det finns goda möjligheter till inträde och etablering på arbetsmarknaden.

- Glädjande nog får vi nu möjlighet att driva försöksverksamhet för utbildningarna till kylmontör, distributionselektriker och ventilationstekniker. Det är idag en akut brist inom hela vår bransch på medarbetare som har relevant kompetens och utbildningssystemet ger oss långtifrån alla som behövs, säger Jens Albrektsson chef för utbildning och kompetens på Installatörsföretagen.

-Problemet för dessa yrken har förvärrats av att det är så svårt att få igång utbildningarna överhuvudtaget och här är branschskola en fantastisk möjlighet att förse branschen med den kompetens som behövs, fortsätter han.

Försöksverksamheten kommer att pågå under perioden 2018-2023. Regeringens förslag om branschskolor antogs av Riksdagen i juni 2017.

- De gymnasiala yrkesprogrammen är basen för industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Sverige riskerar att inom en snar framtid få brist på kompetent personal i många branscher. Genom den nya försöksverksamheten stärker vi kompetensförsörjningen och säkerställer att utbildningar med litet elevunderlag kan bedrivas på fler orter. Det är bra för eleverna och bra för Sveriges konkurrenskraft, sa gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström när beslutet om försöksverksamheter antogs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067