23948sdkhjf

Ännu en ny transformatorstation

En ny väder- och inbrottssäker transformatorstation ska i år byggas nära Norrköping.

VEO har undertecknat ett kontrakt med Vattenfall. VEO fårt totalentreprenaden för en 45-12 kV transformatorstation med VEO:s eget mellanspänningsställverk, samt kontroll- och skyddsutrustning i Jonsberg nära Norrköping.

Den nya stationen ska trygga leveranssäkerheten till Vattenfalls elkunder samt ersätta den befintliga föråldrade stationen, utförd som utomhusställverk, med en ny modern inomhusstation. I VEO:s åtagande ingår även rasering av den befintliga stationen. Projektets värde ligger på cirka 16 miljoner kronor. 

- Även om de tekniska lösningarna i stort sett är samma som i vårt andra projekt med Vattenfall krävs det alltid extra noggrann planering när arbetet utförs nära befintliga spänningssatta anläggningar. Vi ska också planera driftsättningen så att vi undviker avbrott. Slutkunden kommer inte att märka av att den existerande stationen rivs och den nya tar över, säger Andreas Martin, försäljningschef på VEO:s enhet för elstationer.

Sverige bygger nu i snabb takt bort föråldrade 45 kV-transformatorstationer med utomhusställverk. De saknar direkt beröringsskydd och utgör därför en säkerhetsrisk för personer som vistas på området. För att förbättra säkerheten byggs nu de flesta 45 kV-transformatorstationerna med moderna inomhusställverk försedda med tryckavlastningssystem.

Den nya transformatorstationen utanför Norrköping ska stå färdig, vara slutbesiktad och överlämnad till Vattenfall i november 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109