Fortsatt färre olyckor

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

Process Nordic har sammanställt olycksstatistiken för förra året och fyra år tillbaka. För gruvnäring, pappers- och massaindustri samt stål- och järnindustri har antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro minskat med nästan en femtedel. Samma trend syntes 2013, senaste gången vi sammanställde liknande statistik.

De vanligaste olycksorsakerna är fortfarande fall- och halkolyckor. Knivar, transportfordon, traverser och förlorad kontroll över maskiner är andra relativt vanliga olyckshändelser. För de olika branscherna finns också specifika olycksorsaker. Inom pappers- och massaindustrin står pappersmaskiner med valsar bakom mer än var tionde sjukfrånvaro på grund av en arbetsolycka. Stålflisor- och spånor är vanligare inom järn- och stålindustrin.

En viktig faktor för antalet olyckor på kort sikt är väderleken och väglaget under vinterhalvåret. Mildra vintrar ger färre halkolyckor och tvärtom. Med en mer historisk tillbakablick står rationaliseringar och automatiseringar för en långvarig och nedåtgående trend.

– Det finns knappt något manuellt arbete kvar och branschen försöker hela tiden jobba bort de riskfyllda arbetsmomenten. Jag tror att det framför allt är ett stukturerat och systematiskt arbetssätt som minskat antalet olyckor, säger Cecilia Andersson, säkerhetsexpert hos Industriarbetsgivarna.

Statistiken visar att minskningen gäller för både det totala antalet olyckor och andelen olyckor per sysselsatt. Industriarbetsgivarna vill helst jämföra antalet olyckor per arbetade timmar, men det är statistik som Process Nordic inte kunnat få fram.

En nyckel till framgång i säkerhetsarbetet är att aktivt jobba med attityder och beteenden. Att rapportera tillbud, alltså potentiella arbetsolyckor, är en viktig del för att identifiera olycksrisker och förebygga dem. Sedan vår förra undersökning av arbetsolyckor i processindustrin har branschen tagit fram och antagit en nollvision. Även om det kanske inte är realistiskt med ett olycksfritt år inom industrin är det ett tydligt och viktigt mål att jobba mot.

– Ledningens inställning spelar en väldigt stor roll för arbetsmiljöarbetet. Sedan förra året, då vi antog vår nollvision, har säkerhet funnits som en punkt på dagordningen. Jag upplever att det är lättare att få stöd av ledningarna idag, säger Cecilia Andersson.

Hon är sammankallande för arbetsmiljökommitéerna inom ett flertal olika branscher. Där kan företagen samarbeta och dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi initierar forskning och delar med oss av kunskap så vi inte behöver uppfinna hjulet igen. Om en kommitté kommer med synpunkter så lyssnar maskintillverkare på ett helt annat sätt än om bara ett företag vill få en särskild lösning, berättar Cecilia Andersson.


Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Södra satsar på fler drönare

De underhåller elanläggningar åt Ellevio

Plus

Mindre energi och snabbare produktionsprocesser med europeiskt projekt

Plus

Han ska omvandla Erichs Armatur till Auma Scandinavia

Jesper Mårtensson tillträdde i juli som ny VD för Erichs Armatur och han har en spännande resa framför sig. Namnbyte och en omorganisation står närmast på agendan.

Stora Enso söker nya medarbetare till Gruvön

Industriföretaget får ny chef

Tidigare vd:n går i pension efter hela 13 år.

Nyhetsbrev

Investerar 22,8 miljarder euro i produktionsanläggningar över hela världen

Arkiv

Stålföretaget vill ha enorm kraftledning

Stålgjuteriet ökar

Guld-status i sikte när bilfabrik byggs för Volvo Cars nyhet Polestar

Plus

Vägledning för ljusbågar lanseras

Sundsvallsbaserade Standard Solutions Group, SSG, har tagit fram en ny vägledning för hantering av ljusbågsrisker. Den nya standarden syftar till att minska olycksrisken i samband med ljusbågar, bland annat genom konkreta förslag på hur man skyddar sig och gör arbetsmiljön säkrare för elyrkesmän.

Så utnyttjar tillverkningsindustrin de digitala möjligheterna

Konkurs för mindre komponentleverantör

Automationsföretaget lyfter Grängesfabriken

Brännhet tillverkningsindustri

Provexa investerar 3 miljoner i nytt labb

Synkotronanläggning tillgänglig för industrin

Metallgrossisterna går samman

900 miljoner ska ta Ringhals bortom år 2020

Så behåller svensk industri toppositionen

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Sverige bygger kvantdator – framtidens superdator

Globalt patent ger global tillväxt för PanPac

Flexibel volumetrisk enhet lanseras

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Ökat kapacitetsutnyttjande i industrin

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Ökad stålproduktion

Alfa Laval tar naturgasorder värd 95 miljoner kronor

Öresundskraft får miljöpris för central fjärrkyla

Process återvinner både bomull och polyester

Alfa Laval tar raffinaderiorder

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Munters kyler Facebook

Samma produktionsprocess - men en helt ny marknad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175