Fortsatt färre olyckor

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

Process Nordic har sammanställt olycksstatistiken för förra året och fyra år tillbaka. För gruvnäring, pappers- och massaindustri samt stål- och järnindustri har antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro minskat med nästan en femtedel. Samma trend syntes 2013, senaste gången vi sammanställde liknande statistik.

De vanligaste olycksorsakerna är fortfarande fall- och halkolyckor. Knivar, transportfordon, traverser och förlorad kontroll över maskiner är andra relativt vanliga olyckshändelser. För de olika branscherna finns också specifika olycksorsaker. Inom pappers- och massaindustrin står pappersmaskiner med valsar bakom mer än var tionde sjukfrånvaro på grund av en arbetsolycka. Stålflisor- och spånor är vanligare inom järn- och stålindustrin.

En viktig faktor för antalet olyckor på kort sikt är väderleken och väglaget under vinterhalvåret. Mildra vintrar ger färre halkolyckor och tvärtom. Med en mer historisk tillbakablick står rationaliseringar och automatiseringar för en långvarig och nedåtgående trend.

– Det finns knappt något manuellt arbete kvar och branschen försöker hela tiden jobba bort de riskfyllda arbetsmomenten. Jag tror att det framför allt är ett stukturerat och systematiskt arbetssätt som minskat antalet olyckor, säger Cecilia Andersson, säkerhetsexpert hos Industriarbetsgivarna.

Statistiken visar att minskningen gäller för både det totala antalet olyckor och andelen olyckor per sysselsatt. Industriarbetsgivarna vill helst jämföra antalet olyckor per arbetade timmar, men det är statistik som Process Nordic inte kunnat få fram.

En nyckel till framgång i säkerhetsarbetet är att aktivt jobba med attityder och beteenden. Att rapportera tillbud, alltså potentiella arbetsolyckor, är en viktig del för att identifiera olycksrisker och förebygga dem. Sedan vår förra undersökning av arbetsolyckor i processindustrin har branschen tagit fram och antagit en nollvision. Även om det kanske inte är realistiskt med ett olycksfritt år inom industrin är det ett tydligt och viktigt mål att jobba mot.

– Ledningens inställning spelar en väldigt stor roll för arbetsmiljöarbetet. Sedan förra året, då vi antog vår nollvision, har säkerhet funnits som en punkt på dagordningen. Jag upplever att det är lättare att få stöd av ledningarna idag, säger Cecilia Andersson.

Hon är sammankallande för arbetsmiljökommitéerna inom ett flertal olika branscher. Där kan företagen samarbeta och dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi initierar forskning och delar med oss av kunskap så vi inte behöver uppfinna hjulet igen. Om en kommitté kommer med synpunkter så lyssnar maskintillverkare på ett helt annat sätt än om bara ett företag vill få en särskild lösning, berättar Cecilia Andersson.


Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Arkiv

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145