23948sdkhjf

Unik kracker invigd i Piteå

11 maj invigdes Sveriges första slurry-hydrokracker för skogsbaserad grön diesel i Piteå där akademi, institut och näringsliv kan utveckla och testa tekniken för produktion av gröna drivmedel från exempelvis ligninoljor eller andra typer av biooljor.

Ett klipp för nya biodrivmedel, RISE vd Pia Sandvik inviger slurry-hydrokrackern för skogsbaserad grön diesel i Piteå.

Krackern ska bidra till att transportsektorn blir fossilfri år 2030. I Piteå finns alla förutsättningar i form av en stark kombination av en engagerad industri, forskning och institut för att kunna ta en process hela vägen till full skala, sade Pia Sandvik, vd för forskningsinstitutet RISE som är en av finansiärerna av projektet, vid invigningen.

Krackern, som är placerad vid RISE Energy Technology Center, ETC, i Piteå, är den första i sitt slag i landet. Den erbjuder möjligheten att studera hela värdekedjan – från råvara till biodiesel. Slutmålet är att skapa en storskalig nationell produktion av biodrivmedel baserade på lignin, vilket är en förnybar råvara.

Med denna satsning stärker vi RISE i allmänhet och RISE ETC i synnerhet inom området uppgradering. Testbäddsmiljön med tillhörande kompetenser kommer att utgöra ett betydande stöd för närliggande innovationer som banar väg för de ambitiösa mål vi har till 2030, poängterar Magnus Marklund, vd för RISE ETC.

Preems vision är att vara ledande i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Petter Holland, vd för Preem som är en av projektets finansiärer. Att vara ledande innebär för oss också att ibland ta kalkylerade risker. Vi ser dock ingen risk med slurry hydrokrackern utan vi ser den som en mycket spännande pilot som vi kommer att ha stor nytta av. Den förväntade kommande reduktionsplikten för drivmedel är bra och ger oss för första gången långsiktiga spelregler.

Den svenska skogen erbjuder fantastiska möjligheter att minska vårt beroende av fossila bränslen. En bedömning visar att bortåt två miljoner ton svartlutslignin kan utvinnas per år från svenska massabruk.

Detta kan ge ett väsentligt tillskott av förnybara drivmedel. Tekniken i slurry hydrokrackern ger också stora möjligheter för så kallade ”drop in” bränslen, där fossil olja och lignin i form av bioolja kan krackas tillsammans till diesel som då också innehåller en andel grön diesel.

Slurry hydrokrackern är en öppen anläggning och därmed tillgänglig för forskare från såväl akademi som företag. Med sin storlek är den ett viktigt steg för uppskalning av metoder att kracka ligninbaserade biooljor till biodrivmedel, vilket exempelvis omfattar utveckling av lämpliga katalysatorer, inverkan av olika biooljor, utformning av inmatning i processen, korrosionsstudier, process- och produktutveckling.

Hela investeringen i pilotanläggningen är på drygt 13 miljoner kronor. Bakom anläggningen står ett konsortium bestående av RISE ETC, Preem, Chalmers och entreprenörsbolaget SunCarbon med stöd av Energimyndigheten, Kempestiftelserna, Preem, Stiftelsen Energitekniskt centrum i Piteå och RISE.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109