23948sdkhjf

Investerar i biokompositproduktion i Hylte

Stora Enso investerar drygt 110 miljoner kronor i en ny anläggning för produktion av biokompositgranulat vid bruket i Hylte. Arbetsstyrkan vid Hylte beräknas öka med motsvarande 20 heltidsanställda
Biokompositgranulat gör det möjligt att ersätta en stor del av det fossilbaserade materialet i produkter som vanligtvis tillverkas av plast med förnybart trä.

Produktionen beräknas starta under första kvartalet 2018. Produktionen kommer att ha en årlig kapacitet på cirka 15 000 ton per år. Inkörningen av den nya anläggningen med denna nya typ av tillverkning beräknas ta 2–3 år.

Vid bruket i Hylte kan Stora Enso utnyttja befintliga resurser i form av en industriell infrastruktur, lokal råvaruförsörjning och en mycket kompetent personalstyrka. Totalt beräknas arbetsstyrkan vid Hylte att öka med motsvarande 20 heltidsanställda.

– Investeringen är ett resultat av flera års utvecklingsarbete av biokomposit som vi tror har stor potential när det gäller att ersätta plast i ett stort antal olika produkter. Den nya produktionsanläggningen kommer att passa perfekt in i vår befintliga verksamhet, säger Håkan Naij, brukschef på Stora Ensos bruk i Hylte.

Biokompositgranulat är en blandning av träfibrer, polymerer och tillsatser och används som råmaterial vid formsprutning och strängpressning av produkter som traditionellt tillverkas uteslutande av plast. Materialet kan användas i många olika produkter, från konsumentvaror (diskborstar, krukor osv.) till industriprodukter som lastpallar eller glasfiberförstärkta bärande strukturer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062