23948sdkhjf

Stora Ensos papperstillgångar dyra

– Vill någon köpa Stora Ensos papperstillgångar är de välkomna med bud, men prislappen är hög. Det säger Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström i en intervju för Nordisk Papperstidning.
Stora Ensos tryckpapperstillgångar är en dyr affär för den som är intresserad. Papperstillverkningen står med sin vinst på 16 procent för en viktig del av Stora Ensos finansiering av investeringar i framtidsorienterade områden, bland annat i Kina. Den riskeras inte.

Konsolideringsbehovet på pappersområdet är alltså inget som Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström driver.

– Varför ska jag dras in det! En fusion mellan pappersjättar kräver dessutom myndigheternas godkännande, en process som innebär att det inte går att göra något på ett år. Om pappersefterfrågan samtidigt faller måste jag börja med att ta bort fasta kostnader samma år jag sätter igång, innan synergier.

– På intäktssidan tappar jag också då kunden inte vill vara beroende av en enda leverantör, tillägger Karl-Henrik Sundström.

Stora Ensos framtidsfokuserade områden med förnybara material utvecklas bra, medan pappersverksamheten fortsätter att möta en strukturell nedgång. 2006 stod papper för 70 procent av omsättningen och över 60 procent av vinsten. Idag, åtta år senare, står pappersförsäljningen för en tredjedel av omsättningen och 16 procent av vinsten.

(Läs intervjun med Karl-Henrik Sundström i kommande nummer av Nordisk Papperstidning&Biobusiness).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.382