23948sdkhjf

Rottneros räknar med fortsatt prisuppgång för massa

2012-01-24 Rottneros redovisar ett nollresultat för fjärde kvartalet 2012. Det kan jämföras med förlusten på 44 miljoner kronor för motsvarande kvartal 2011. Omsättningen föll under perioden till 329 miljoner- från 337 miljoner kronor, men Rottneros räknar med en fortsatt stigande prisutveckling på massa.
Efterfrågeutsikterna för pappersmassa för 2013 ser relativt oförändrade ut jämfört med fjolåret, då konsumtionen av massa steg tre procent. Sannolikheten talar därför för fortsatt stigande prisutveckling, skriver Rottneros vd Ole Terland i rapporten.

"Under hösten har världslagren, i synnerhet för barrvedsmassa sjunkit, så att vi går in i 2013 med ett positivt marknadsmomentum. Den totala tillverkningskapaciteten i världen för barrvedsmassor sjunker snarare än stiger under 2013 då flera massabruk byggs eller ställs om till andra kvaliteter".

För Rottneros del fortsätter omställningen mot mer försäljning till kunder med specifika krav, med syfte att minska exponeringen mot den hårt trängda specialpappersmarknaden.

"Vår försäljning till olika filterapplikationer fortsätter utvecklas sakta men säkert. Leveranserna till kartongtillverkare med uttalat krav på bulk växer stadigt", säger Ole Terland.

För helåret 2012 redovisade Rottneros ett resultat efter finansnetto på 6 miljoner. Året innan redovisades en förlust på 120 miljoner kronor, som var belastat av nedskrivningar och engångs–kostnader på totalt -148 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079