23948sdkhjf

Fiskeby Board planerar öka produktionen

2013-01-17 Fiskeby Board växer så det knakar. Bruket förbereder för en produktionsökning, sannolikt med 30 000 årston, och väntar på besked om att bygga en anaerob vattenrening.
I fjol satte Fiskeby Board produktionsrekord med 167 000 ton WLC. Nu planeras en produktionsökning till 200 000 ton och en miljökoncession förbereds. Flera investeringar finns också med i framtidssatsningen.

Investeringarna möjliggörs genom avfallsförbränningsanläggningen och pannan som kom på plats nyligen.

- Den nya panna har säkrat hela ångbehovet till kartongtillverkningen, vilket motsvarar 250 GWh per år. En ny turbin på drygt 10 MW producerar närmare 40 procent av vårt behov av elektricitet, säger brukschef Hans Hagdahl till Nordisk Papperstidning.

På vattenreningssidan har Fiskeby ett antal år levt på marginalen för sina tillstånd för syreförbrukande ämnen, TOC (tidigare COD). Med ökad produktion sätts reningen på prov och bruket undersöker möjligheterna att bygga en anaerob rening. Det är delvis avhängigt om Energimyndigheten ger klartecken till att bevilja stöd. Besked kan komma vilken månad som helst och därefter ska styrelsen fatta beslut om en eventuell investering.

Fiskeby Board är enda tillverkare i Skandinavien av Whitelined Chipboard, WLC, en helt returfiberbaserad kartong.

(Läs om investeringsplanerna i kommande nummer av Nordisk Papperstidning)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063