23948sdkhjf

Nytt förslag för utsläppshandel

Vattenfall planerar att lägga fram ett nytt förslag för global handel med växthusgaser på World Economic Forums, WEF, möte i Davos nästa vecka. Förslaget sträcker sig hundra år fram i tiden och omfattar samtliga världens länder.

Förslaget kommer att presenteras av Vattenfalls VD Lars G Josefsson inför världens ledande politiker och näringslivstoppar på Davosmötet. Till skillnad från Kyotoavavtalet, som sträcker sig till 2012 och omfattar ett 40-tal industriländer, är Vattenfalls förslag betydligt mer omfattande.

- Vårt förslag har ett hundraårigt perspektiv, och vi vill på sikt få med alla länder, säger Arne Mogren, chef för samhällskontakter på Vattenfall, till TT.

Förslaget kopplar ihop handeln med utsläppsrätter med varje lands BNP. När ett lands BNP går över ett världsgenomsnitt måste landet även minska sina utsläpp av växthusgaser. På så sätt finns en plan för hur utvecklingsländer på sikt ska kunna gå med i handeln med utsläppsrätter. Vattenfall hoppas därmed att förslaget ska tilltala USA, som hoppade av Kyotoavtalet bland annat på grund av att alla länder inte var med.

Förslaget bygger på det ska sättas ett globalt pris på koldioxid, att alla länder deltar, samt ett större engagemang från näringslivet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094