23948sdkhjf

Ett år efter Gudrun: Nu måste all stormfälld skog bort

Det är nu precis ett år sedan stormen Gudrun ödelade stora arealer skogsmark i södra Sverige. Tillsammans har skogsägare och skogsindustri genomfört ett mycket framgångsrikt uppröjningsarbete efter stormen. Men om den stormfällda skog som ligger kvar inte upparbetas, är risken stor för allvarliga insektsangrepp på både timmer och växande skog, heter det i ett pressmeddelande från Skogsindustrierna. Då kan konsekvenserna av Gudrun bli värre än vad man hittills har sett.

Fortsatt hög aktivitet krävs för att få ut den skog som ännu ligger kvar. Om inte resterna efter Gudrun är ute innan sommaren 2006, hotar omfattande insektsangrepp.

– Vår förhoppning är att skogsbruket och myndigheterna fortsätter sitt goda samarbete och nu prioriterar att med råd och stöd hjälpa inte minst de många enskilda skogsägare, som fortfarande har rester av stormfälld skog kvar. Att äga skog innebär ett ansvar och just nu är inget viktigare än att förhindra insektsangrepp, betonarr Stefan Wirtén, Skogsindustriernas skogsdirektör.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125