23948sdkhjf

Stor forskningssatsning i Höganäs

Naturvårdsverket går in med 36 miljoner i en forskningsanläggning som ska byggas hos Höganäs AB.
Forskningsanläggningen ska visa om det är tekniskt, ekonomisk och miljömässigt möjligt att använda förnybart bränsle i stålindustrin med höga temperaturer och känsliga processer, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Vi vill ta reda på om och hur man kan använda förgasad biomassa som bränsle istället, säger Magnus Pettersson, som är energisamordnare på Höganäs AB, till tidningen.

Projektet omfattar idag 100 miljoner kronor med en provanläggningen som ska vara klar tidigast 2018. Flera företag deltar i projektet som stöpts om sedan 2014.

– Temat är detsamma men istället för en väldigt liten pilotanläggning bygger vi nu större så vi kan nå den kommersiella fasen fortare, säger Magnus Pettersson, till Helsingborgs Dagblad.

SSAB dominerar svensk stålindustri helt men Höganäs AB är världens största metallpulvertillverkare.

– Det här är ett fantastiskt projekt för svensk stålindustri och för svensk basindustri och betyder mycket för Höganäs AB som är ett förhållandevis litet företag, säger Magnus Pettersson.

Anläggningen är tänkt att kopplas till en produktionsugn hos Höganäs AB i Höganäs som ska drivas med syntesgas, framställd av olika bioråvaror.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143