23948sdkhjf

Investerar 3 Mdkr i kraftvärmeverk i Berlin

Vattenfall har tagit det slutgiltiga investeringsbeslutet om nästan tre miljarder kronor på ett modernt kombinerat kraftvärmeverk i Berlindistriktet Marzahn-Hellersdorf.
– Beslutet är ett tydligt åtagande gentemot Berlin. Med byggandet av detta kraftvärmeverk kommer vi att uppfylla ytterligare en punkt i klimatskyddsavtalet med Berlins senat som vi undertecknade i oktober 2009. Vi är på god väg att halvera våra utsläpp jämfört med 1990, säger Tuomo Hatakka, som representerar Vattenfall i Tyskland.

Beslutet banar väg för en investering som kommer att spela en viktig roll för att uppnå klimatneutralitet i Berlin.

– Det nya kraftvärmeverket i Marzahn är en viktig del av detta. Det kommer att säkerställa en klimateffektiv och tillförlitlig fjärrvärmeförsörjning för de kommande årtiondena och kommer att vara baslastkraftverk för fjärrvärmeområdena i stadens östra delar, tillägger Gunther Müller, talesman för styrelsen för Vattenfall Wärme AG.

Kraftvärmeverket med 260 MW elkapacitet och 230 MW värmekapacitet samt en bränsleverkningsgrad på cirka 90 procent kommer att vara en av de mest moderna tillgångarna i sitt slag. Byggarbetet vid Allee der Kosmonauten planeras starta i april. Driftstarten är planerad till sommaren 2020.

Efter ett internationellt upphandlingsförfarande fick Siemens AG kontraktet som generalentreprenör i december 2015. Siemens kommer att leverera gasturbinen som kommer att tillverkas vid Siemens traditionella Berlinanläggning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094