23948sdkhjf

Diamantjakt i norr

Ska  Norrland få diamantfeber? Bolaget Goldore Sweden AB har nu lämnat in en ansökan om att få undersöka marken i Haukijänkki i Haparanda.
Det är Norrbottens kuriren som uppmärksammat att bolaget nu tagit upp jakten på att etablera en diamantgruva i Haparanda kommun.

Att det finns diamanter visar det faktum att en privatperson som hittat diamantstenar utanför Överkalix 2007 dem godkända av geologer.

Och att det är just i Norrbotten som största chansen att hitta diamant finns beror på att här finns den magmatiska bergarten kimberlit som säger att det skulle kunna finnas diamant, enligt de undersökningar som har gjorts, skriver Norrbottens kuriren.

– Det är trakterna där kimberlitgångar finns som kan vara intressanta för att prospektera diamant, säger Johan Morin från Bergsstaten till Norrbottens kuriren.

Bolaget Goldore Sweden ABs vd Anders West är intresserad av Norrbotten.
– Det är enbart i Haparanda och kanske i Pajala som det finns möjlighet för diamant, där det finns rätt bergart och rätt biologi. Det är en annan fråga om det verkligen finns – det har vi inte en aning om, säger West till Norrbottens kuriren.

Bolaget ska nu undersöka området med enklare prover, inga större ingrepp, fram till sommaren.

– Vi ska inte gräva något stort hål, utan vi tar det steg för steg för att se vad det är. Chansen är liten, men vi får kolla och se, säger Anders West.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062