23948sdkhjf

Växthusgaserna fortsätter att öka

Utsläppen av växthusgaser ökar för tredje kvartalet i rad, enligt ny statistik från SCBs Miljöräkenskaper. El-, gas och värmeverk, transportbranschen och tillverkningsindustrin står för den huvudsakliga ökningen.
Under tredje kvartalet 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från Sveriges ekonomi till 15 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Utsläppsnivån motsvarar en ökning med 2,8 procent jämfört med samma kvartal 2015, men är något lägre än motsvarande kvartal 2014. Det är tredje kvartalet i rad som utsläppen ökar. Jämfört med 2015 ökade BNP med 2,6 procent under det tredje kvartalet 2016.

Utsläppsökningen under tredje kvartalet är spridd över flera branscher och ses främst inom el-, gas och värmeverk, transportbranschen och tillverkningsindustrin.

De ökade utsläppen från el-, gas och värmeverk är en återgång från ovanligt låga nivåer andra och tredje kvartalen 2015 som berodde på tillfälliga produktionsstörningar vid vissa anläggningar. Transportbranschens ökade utsläpp kommer från ökade leveranser av bränslen till både sjöfart och flyg.

Hushållens utsläpp, som framför allt kommer från användning av personbilar, minskar med 4,1 procent jämfört med samma kvartal 2015 på grund av lägre bensinförbrukning.

Den ekonomiska uppgången under tredje kvartalet 2016 syns i flera branscher. Tjänstesektorn, som procentuellt står för en liten andel av de totala utsläppen, står för den största totala ökningen i förädlingsvärde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078