23948sdkhjf

Boliden Mineral fick rätt om järnsanden

Mark- och miljödomstolen i Umeå går på Boliden Minerals linje och upphäver länsstyrelsens beslut om att avvisa företagets klagan mot bygg- och miljönämnden i Skellefteå när det gäller användningen av järnsanden från Bolidens koppartillverkning.
Beslutet innebär att bygg- och miljönämnden får en rejäl knäpp på näsan då domstolen konstaterar att nämnden i det här aktuella fallet inte hållit isär sina olika funktioner och gått utöver vad den har rätt att göra enligt miljöbalken.

Process Nordic har tidigare berättat om Skellefteå kommuns och Bolidens olika syn på den så kallade järnsanden. Kommunen menar att det är ett avfall medan bolaget anser att det är en biprodukt.

9 maj förra året beslutade kommunen att anta riktlinjer för hantering av järnsand som påträffas i marken. Där beskrivs järnsanden som ett farligt avfall. Sen dess har högarna med överbliven järnsand växt hos Boliden Rönnskär för varje dag som gått. Enligt Boliden beror det på att entreprenörerna inte längre vågar använda järnsanden.

De kommunala riktlinjerna överklagades därför till Länsstyrelsen i Västerbotten, som flera år tidigare tagit ställning i frågan och sagt att järnsand är ett farligt avfall. Läget var alltså tufft för Boliden redan när de lämnade in sin överklagan.

– Vi förespråkar inte fri användning av järnsand, den ska användas där dess egenskaper utnyttjas på bästa sätt, sa Linn Andersson, miljö- och utvecklingschef vid Boliden Rönnskär, till Process Nordic i förra numret.

Länsstyrelsen tog aldrig ställning i själva sakfrågan utan avvisade överklagan: kommunen hade kommunicerat riktlinjer, vilket inte är ett myndighetsbeslut och därför inte går att överklaga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079