23948sdkhjf

Topprenoveringen på Dunderbacken

Konverterkona nummer tjugo är utsliten och behöver vård. I en industrilokal utanför Sandviken, på Dunderbacken, får kona och topp en välbehövlig renovering, tillsammans med spruckna skakrullband och ugnar.
Strax utanför Sandviken, i en industrilokal på Dunderbacken, repareras en utsliten AOD-topp. Två verkstadsarbetare jobbar oavbrutet med slipning- och svetsningsarbeten för att få topp och kona funktionsdugliga igen. En tredjedel av toppen ska nytillverkas.

För de som undrar så är AOD:n en väldigt stor kittel och ett processteg inom stålframställningen. Häri flyter upp till hundratals ton stål som ska avsvavlas och dekarboniseras för att få ett starkt och segt stål. Toppens uppgift är att skydda omgivningen mot stålstänk och konan ska förhindra spill när stålet tappas till nästa processteg.

– Vår uppgift är att göra plåtarbetet och sen får en annan firma göra det invändiga murarbetet. Utan tegel och murbruk skulle AOD:n inte kunna stå emot det flytande stålet utan smälta direkt, säger vd:n Emil Holmström som visar oss runt i verkstaden.

Läs hela reportaget i kommande Process Nordic som utkommer 25 januari
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093