23948sdkhjf

Ska ge energi- och miljövinster

Värmevärden och Nynas har tecknat ett nytt tioårigt avtal kring leverans av ånga till Nynäshamnsraffinaderiet och att ta tillvara restvärme.
Genom en investering i Värmevärdens kraftvärmeverk säkrar raffinaderiet en långsiktig försörjning av processånga och processvatten samtidigt som stora mängder restvärme från Nynas kan fortsätta tas tillvara till Värmevärdens fjärrvärmenät i Nynäshamn.

– Samarbetet innebär flera miljöförbättringar för oss och för hela samhället, förklarar Cyril Thebault, platschef på Nynäshamnsraffinaderiet.

Det nya avtalet innebär att en ny anläggning för rening av processvatten byggs med flera miljövinster som resultat. Förutom energieffektiviseringar motsvarande halva Nynäshamns fjärrvärmenät kommer förbrukningen av stadsvatten också att minska med cirka 120 000 ton per år hos Nynas raffinaderi.

– Den nya anläggningen beräknas kunna frigöra cirka 50 % mer restvärme än idag, berättar Jonas Dyrke, affärsutvecklare på Värmevärden.

Samarbetet mellan Värmevärden och Nynas har pågått sedan 2004 då ett samprojekt resulterade i en modern energilösning med ett biobränsleeldat kraftvärmeverk för el-, ång- och fjärrvärmeproduktion, kombinerat med restvärmeåtervinning från raffinaderiet till fjärrvärmenätet.

Genom kraftvärmeverket i Nynäshamn förser Värmevärden årligen Nynas raffinaderi med 160 gigawattimmar ånga. Restvärmen, som i sin tur återvinns, uppgår till 35 gigawattimmar vilket motsvarar energi för att värma 1750 villor per år. Satsningen har även inneburit att koldioxidutsläppen i Nynäshamn kunnat minska med 100 000 ton per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063